Σε βλέπω...

Ronin.gr - widget IP και λειτουργικού

My twit pic

Σάββατο 8 Μαρτίου 2008

Mακεδονικό ...Για όνομα!!!

Με αφορμή την πρόσκληση φίλων να υπογράψω κείμενο γιά το όνομα της FYROM, http:www.gopetition.com/petitions/makedonia-is-greek.html
αλλά και το ενδιαφέρον που παρουσιάζει το θέμα θέλω να σας κοινοποιήσω απαντησή μου σε ένα φίλο που ρωτούσε τη γνώμη μου γιά ενα Βουλγαρικό σαιτ σχετικά με το Μακεδονικό.
Πάντως επειδή το θέμα βρίσκεται σε μιά λεπτή διπλωματική φάση και επειδή πιστεύω ότι η διεθνής κοινή γνώμη επηρεάζεται αρνητικά από συνθήματα του είδους η Μακεδονία είναι μία και είναι Ελληνική ,δεν γνωρίζει την αλυτρωτική στάση των γειτόνων αλλά αντίθετα μπερδεύεται απο τον σημειολογικό μας πόλεμο,δεν συμφωνώ να συμπαραταχθώ με ένα κείμενο που ζητά να μην υπάρχει η λέξη Μακεδονία στο όνομα του γειτονικού μας κράτους.
Είμαι δηλαδή υπέρ μιας σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό , που κακώς απορρίψαμε στις αρχές της δεκαετίας του ΄90 (πακέτο Πινέιρο). Τη γνώμη αυτή την είχα και τοτε και δεν την έχω αλλάξει.Μάλιστα τότε η εφημερίδα Αυριανή, μου έκανε την τιμή να με παρουσιάσει μαζί με άλλους Θεσσαλονικείς ως πράκτορα των Σκοπίων!
Για να συνθηματολογ'σω κι εγώ...
Η Ελληνική Μακεδονία ειναι και θα είναι Ελληνική.
Δεν είμαι ούτε ειδικός , ούτε εχω τις κατάλληλες γνώσεις για να αντιπαρατεθώ στην α ή β αποψη σχετική με την ιστορια του ελληνικου και βαλκανικου χώρου.
Η ανάγνωση της ιστορίας μεσα από μιά γραμμική αφήγηση , με ωραιοποιήσεις , αποσιωπίσεις,επιλεκτικές αναφορές, προπαγανδιστικές στρεβλώσεις, επικλήσεις μύθων και δοξασιών ως γεγονότων και συστηματικής καλλιέργειας προκαταλήψεων μέσα απο το σχολείο και οχι μόνο, είναι ενα σπορ στο οποίο επιδίδονται ολοι οι Βαλκάνιοι, οι Τούρκοι και βέβαια οι Ελληνες δεν υστερούν σε αυτό.
Για όποιον αναζητά την ιστορική αλήθεια πιστεύω οτι οφείλει να μελετήσει τις πηγές.Αυτό ειναι πολυ δύσκολο για τον καθένα μας καθώς μόνο οι ιστορικοί ερευνητές έχουν πρόσβαση στα κρατικά αρχεία και στην ειδική βιβλιογραφία.
Η υπόθεση με το βιβλίο της Ιστορίας της Στ΄Δημοτικού (χαρακτηριζόταν για τις αναφορές του στις πηγές κατά ουδέτερο τρόπο) επιφύλαξε ασχημο τέλος για την τολμηρή προσπάθεια των Ρεπούση-Γιαννάκου.
Σχετικά με την Βουλγάρικη άποψη στο http://www.bulgarmak.org/makedonia.htm
(φαντάζομαι δεν είναι η μοναδική αλλά μάλλον η επικρατούσα), θέλω να πω οτι είναι διαφορετική από αυτή της FYROM. Πάντως την διερεύνησα ξοδεύοντας πολλή ώρα στο σχετικό σαιτ και στα λινκ του.Χοντράδες κι αντιφάσεις ,αλήθειες και μισοαλήθειες υπήρχαν σε ολη την έκταση του "πονήματος" και έπρεπε με προσοχή και ψυχραιμία να τα αντιμετωπίσεις.
Αμφιβάλει όμως κανείς ότι έγινε διαμοιρασμός της περιοχής Μακεδονία μεταξύ Ελλάδας,Σερβίας και Βουλγαρίας μέσα απο πολέμους και "ανταλλαγές" πληθυσμών στις αρχές του 20ου αιώνα;Οτι πιο πριν ήταν τμήμα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας ;Και οτι σήμερα ένα τμήμα της είναι περιφέρεια του ελληνικού κράτους, ένα άλλο της παραπονούμενης Βουλγαρίας και το υπόλοιπο ήταν τμήμα του Σερβικού Βασιλείου,και αργότερα ομόσπονδο κράτος της Γιουγκοσλαβίας και σήμερα ανεξάρτητο κράτος;
Πάντως ,για να κλείσω και το μακροσκελες αυτο σημείωμα , παραπέμπω στην Εφημερίδα Εθνος 2-3-08 σελ56-57
'Ποιά ελληνικά μιλούσαν οι αρχαίοι Μακεδόνες" αλλά και στην σημερινή έκδοση(8-3) στο αντίστοιχο άρθρο "Η μυθολογία και η κατασκευή του Μακεδονικού Εθνους".Αυτά τα 2 άρθρα δεν ξέρω πόσο έγκυρα ή επαρκή ειναι πάντως επιχειρούν να απαντήσουν σε αγωνιώδη ερωτήματά του Νεοέλληνα.
Αλλες παραπομπές:Το παραμύθι και το ονομα, αρθρο του Θ.Τεγόπουλου στην Κυρ.Ελευθεροτυπία στις 2-3-08.
http://www.enet.gr/onlineonline_hprint?q=%C1%ED%F%CC%E1%EA%E5%E4%EF%ED%DF%E1&a=&id=16790760

Πάντως κάθε κείμενο πρέπει να αντιμετωπίζεται με κριτικό πνευμα,απροκατάληπτα και ψύχραιμα.Και μια και μιλάμε για την Ιστορία πρέπει να θυμόμαστε ότι δεν συγχωρεί.Απαιτει να πληρώνονται τα λάθη από όποιον κι αν προέρχονται...

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Και επιπλέον: σκέφτηκε κανείς ηλίθιος ότι το σύνθημα "Η Μακεδονία είαι μία και είναι ελληνική" -πολιτικά μεν μπορεί να κρύβει επεκτατισμό, ιστορικά δε περιορίζει την Αρχαία Μακεδονία στα όρια της περιοχής που ανήκει σήμερα στην Ελλάδα; Αλλά αν οι εθνικιστές δεν ήταν ηλίθιοι, δεν θα ήταν εθνικιστές...

Ανώνυμος είπε...

Προσωπικά δυσκολεύομαι να κατανοήσω το ρόλο της Ιστορίας στην όλη υπόθεση.
Δεν έχει απολύτως καμία σημασία ποιος κατοικούσε στο χώρο αυτό πριν από χιλιάδες χρόνια. Καλώς ή κακώς υπάρχουν σήμερα πολίτες στη γειτονική μας χώρα που εδώ και τουλάχιστο τρεις γενιές συνειδητοποιούν τον εαυτό τους ως μακεδόνες. Αυτό θα έπρεπε να είναι αρκετό.
Να συζητήσουμε πολιτισμένα διαθέσεις εντάσεων από μερίδες του πληθυσμού και των δύο χωρών; Σίγουρα. Να συζητήσουμε πρακτικά ζητήματα σχετικά με το διεθνές εμπόριο, πατέντες, κλπ; Σίγουρα. Να θεωρούμε όμως ότι η ‘Μακεδονία είναι μία και Ελληνική’, να μιλάμε για μακεδονικό DNA και συνέχεια της μακεδονικής φυλής είναι πέρα από κάθε λογική. Κανείς δεν μπορεί να έχει το μονοπώλιο του ονόματος Μακεδονία. Ας βρούμε μια λύση μεταξύ πολιτισμένων ανθρώπων κι ας αλλάξουμε σελίδα.

Ανώνυμος είπε...

Apo ton prwhn Ypourgo Adrianopoulo
Εκεί όμως που ο παραλογισμός, χέρι χέρι με την ανόητη υστερία, καταλαμβάνει την κεντρική πολιτική σκηνή είναι στα ζητήματα διεκδίκησης των εθνικών μας συμφερόντων. Ο μουσικοσυνθέτης, φιλόσοφος και τώρα γεωπολιτικός αναλυτής, μαζί με τον εθνικό μας πια σήμερα διασκεδαστή και με κάποιες φυλλάδες εθνικιστικής υπερβολής, αποφάνθηκαν πως η καταστροφή βρίσκεται προ των πυλών. Σε ένα όργιο κινδυνολογίας και διαστρέβλωσης παρουσιάζουν την χώρα να βαδίζει στον Κεάδα. Διότι δεν πέτυχε να αλλάξει το όνομα ενός άλλου λαού. 45 χρόνια οι άνθρωποι αυτοί αποκαλούνταν «Μακεδόνες» και εμείς δεν λέγαμε τίποτα. Τρείς γενιές μεγάλωσαν με αυτό τον προσδιορισμό. Ελληνες πολιτικοί ηγέτες έπλεκαν το εγκώμιο του Τίτο ενώ οι Σλαύοι υπήκοοί του αποφάσιζαν, μπροστά στα μάτια μας, κάποιους συμπατριώτες τους να τους αλλάξουν εθνότητα και ονομασία. Ο μουσικοσυνθέτης, από τα ίδια τα Σκόπια, είχε καταγγείλει σαν αντιδραστική την πολιτική αντιπαράθεσης μαζί τους για την ονομασία. Πώς θα τους αλλάξεις τώρα το όνομα;

Τώρα καταλάβαμε λ.χ. πως στο όνομα ΠΓΔΜ ( FYROM) η τελευταία λέξη είναι «Μακεδονία»; Εγώ το φώναζα από τότε, ειρωνευόμενος βέβαια όσους επέμεναν πως δεν θα πρέπει να υπάρχει η λέξη Μακεδονία στο όνομα. Και που όμως στήριζαν το FYROM!! Η υπόθεση υπήρξε από την αρχή χαμένη. Διαλέξαμε λάθος στόχο και πεδίο για να δώσουμε μάχη. Αυτοπαγιδευτήκαμε. Παραβλέποντας ακόμη και τα στοιχειώδη. Παράδειγμα: Αν αυτοί αποφάσιζαν από την αρχή να ονομασθούν λ.χ. Βαντάρσκα. Θα τους δεχόμασταν παντού και με τυμπανοκρουσίες. Ποιος θα τους εμπόδιζε όμως στην συνέχεια να αλλάξουν όνομα και να γίνουν «Μακεδονία»; Εξ άλλου και σε εμάς δεν ισχύει το διπλό όνομα; Είμαστε Έλληνες και Ελλάδα. Για όλο όμως τον υπόλοιπο κόσμο είμαστε Γραικοί (Greece, Greeks). Πολλές χώρες έχουν αλλάξει όνομα δίχως κανείς να μπορεί να κάνει το παραμικρό γι αυτό (η Δαχομέη έγινε Μπενίν, η Κευλάνη Σρι Λάνκα, η Ροδεσία Ζιμπάμπουε, η Καμπότζη Καμπουτσέα, το Σιάμ Ταυλάνδη, η Περσία Ιράν, η Αίγυπτος Ενωμένη Αραβική Δημοκρατία και αντίστροφα. Η Ανω Βόλτα μετονομάσθηκε σε Μπουργκίνα Φάσσο, η Βιρμανία σε Μυαμάρ, η Νοτιο-Δυτική Αφρική σε Ναμίμπια, η Ανατ. Βεγγάλη σε Μπανγκλαντές κλπ).

Το πρόβλημά μας δεν είναι πως λέγονται οι γείτονές μας. Αλλά να αποτρέψουμε πιθανό μελλοντικό αλυτρωτισμό. Και στον τομέα αυτό θα μπορούσαμε να έχουμε κερδίσει. Με πολλούς τρόπους. Ενας θα ήταν ίσως η απειλή αντιστροφής του αλυτρωτισμού αν δεν άλλαζαν πορεία. Και να γεμίζαμε την χώρα με ελληνικά σχολεία, πολιτιστικά κέντρα και επενδύσεις. Το ζήτημα σήμερα είναι πως εξαντλούμε την πολιτική και διπλωματική μας δράση για ένα ζήτημα επιπέδου πραγματικής υποσημείωσης στα διεθνή δεδομένα αλλά και στην ιεράρχηση των εθνικών μας συμφερόντων. Είναι φανερό πως είμαστε μπλεγμένοι σε ένα περίτεχνο σκακιστικό/διπλωματικό παιχνίδι. Όπου παρασυρόμαστε με όλες μας σχεδόν τις δυνάμεις σε ένα σημείο της σκακιέρας (στο Σκοπιανό) ενώ το πραγματικό μας πρόβλημα βρίσκεται στην αντίπερα πλευρά (στο Αλβανικό). Όταν το καταλάβουμε θα είναι αργά. Και με εξαντλημένα τα περισσότερα διπλωματικά μας ερείσματα.
gia thn antigrafh