Από το http://whispering-planet.blogspot.com/
Πάντως επειδή το θέμα βρίσκεται σε μιά λεπτή διπλωματική φάση και επειδή πιστεύω ότι η διεθνής κοινή γνώμη επηρεάζεται αρνητικά από συνθήματα του είδους η Μακεδονία είναι μία και είναι Ελληνική ,δεν γνωρίζει την αλυτρωτική στάση των γειτόνων αλλά αντίθετα μπερδεύεται απο τον σημειολογικό μας πόλεμο,δεν συμφωνώ να συμπαραταχθώ με ένα κείμενο που ζητά να μην υπάρχει η λέξη Μακεδονία στο όνομα του γειτονικού μας κράτους.
Είμαι δηλαδή υπέρ μιας σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό , που κακώς απορρίψαμε στις αρχές της δεκαετίας του ΄90 (πακέτο Πινέιρο). Τη γνώμη αυτή την είχα και τοτε και δεν την έχω αλλάξει.Μάλιστα τότε η εφημερίδα Αυριανή, μου έκανε την τιμή να με παρουσιάσει μαζί με άλλους Θεσσαλονικείς ως πράκτορα των Σκοπίων!
Για να συνθηματολογ'σω κι εγώ...
Η Ελληνική Μακεδονία ειναι και θα είναι Ελληνική.
Δεν είμαι ούτε ειδικός , ούτε εχω τις κατάλληλες γνώσεις για να αντιπαρατεθώ στην α ή β αποψη σχετική με την ιστορια του ελληνικου και βαλκανικου χώρου.
Η ανάγνωση της ιστορίας μεσα από μιά γραμμική αφήγηση , με ωραιοποιήσεις , αποσιωπίσεις,
Για όποιον αναζητά την ιστορική αλήθεια πιστεύω οτι οφείλει να μελετήσει τις πηγές.Αυτό ειναι πολυ δύσκολο για τον καθένα μας καθώς μόνο οι ιστορικοί ερευνητές έχουν πρόσβαση στα κρατικά αρχεία και στην ειδική βιβλιογραφία.
Η υπόθεση με το βιβλίο της Ιστορίας της Στ΄Δημοτικού (χαρακτηριζόταν για τις αναφορές του στις πηγές κατά ουδέτερο τρόπο) επιφύλαξε ασχημο τέλος για την τολμηρή προσπάθεια των Ρεπούση-Γιαννάκου.
Σχετικά με την Βουλγάρικη άποψη στο http://www.bulgarmak.org/m
(φαντάζομαι δεν είναι η μοναδική αλλά μάλλον η επικρατούσα), θέλω να πω οτι είναι διαφορετική από αυτή της FYROM. Πάντως την διερεύνησα ξοδεύοντας πολλή ώρα στο σχετικό σαιτ και στα λινκ του.Χοντράδες κι αντιφάσεις ,αλήθειες και μισοαλήθειες υπήρχαν σε ολη την έκταση του "πονήματος" και έπρεπε με προσοχή και ψυχραιμία να τα αντιμετωπίσεις.
Αμφιβάλει όμως κανείς ότι έγινε διαμοιρασμός της περιοχής Μακεδονία μεταξύ Ελλάδας,Σερβίας και Βουλγαρίας μέσα απο πολέμους και "ανταλλαγές" πληθυσμών στις αρχές του 20ου αιώνα;Οτι πιο πριν ήταν τμήμα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας ;Και οτι σήμερα ένα τμήμα της είναι περιφέρεια του ελληνικού κράτους, ένα άλλο της παραπονούμενης Βουλγαρίας και το υπόλοιπο ήταν τμήμα του Σερβικού Βασιλείου,και αργότερα ομόσπονδο κράτος της Γιουγκοσλαβίας και σήμερα ανεξάρτητο κράτος;
Πάντως ,για να κλείσω και το μακροσκελες αυτο σημείωμα , παραπέμπω στην Εφημερίδα Εθνος 2-3-08 σελ56-57
'Ποιά ελληνικά μιλούσαν οι αρχαίοι Μακεδόνες" αλλά και στην σημερινή έκδοση(8-3) στο αντίστοιχο άρθρο "Η μυθολογία και η κατασκευή του Μακεδονικού Εθνους".Αυτά τα 2 άρθρα δεν ξέρω πόσο έγκυρα ή επαρκή ειναι πάντως επιχειρούν να απαντήσουν σε αγωνιώδη ερωτήματά του Νεοέλληνα.
Αλλες παραπομπές:Το παραμύθι και το ονομα, αρθρο του Θ.Τεγόπουλου στην Κυρ.Ελευθεροτυπία στις 2-3-08.
http://www.enet.gr/onlineonline_hprint?q=%C1%ED%F%CC%E1%EA%E5%E4%EF%ED%DF%E
Πάντως κάθε κείμενο πρέπει να αντιμετωπίζεται με κριτικό πνευμα,απροκατάληπτα και ψύχραιμα.Και μια και μιλάμε για την Ιστορία πρέπει να θυμόμαστε ότι δεν συγχωρεί.Απαιτει να πληρώνονται τα λάθη από όποιον κι αν προέρχονται...